Piispa Heikka ja krisselimoraali
Kirjoittanut: Nasse.  9.6.2008  klo 20.46

Piispaa on ruvennut hatuttamaan että hänen blogissaan esittämät töräytykset tulevat tyrmätyksi kerta toisensa jälkeen, joten hän on laittanut blogiinsa moderoinnin.

Valitettavasti se ei koske keskustelunavauksia.

Tässä kuitenkin eräs töräytys ja siihen vastine joka odottaa moderointia. Mitä veikkaatte, voittaako kamelikuskien nuotiotarinat ja reilun sadan tonnin vuosipalkka etuineen, vai inhimillisyys?



LASTEN JA NUORTEN PSYKIATRISET PALVELUT TUKOSSA

June 9th, 2008 by admin

Työpöydälleni tulee päivittäin erilaisia yhteydenottoja, joissa pyydetään piispan toimenpiteitä hädässä olevien ihmisten auttamiseksi. Monesti asiat ovat niin monimutkaisia tai vaikeasti hoidettavia, että mahdollisuudet auttaa ovat vähäiset. Piispalla on kuitenkin oikeus ja velvollisuus ottaa asioihin julkisesti kantaa ja vedota päättäjiin hädän lieventämiseksi.

Viime aikoina olen saanut runsaasti vetoomuksia lasten ja nuorten mielenterveyspalvelujen puolesta. Lukuisat vanhemmat ovat hädissään lastensa puolesta ja toivovat heidän saavan hoitoa ahdinkoonsa. Yhteydenotoissa toistuu kuitenkin syvä pettymys siihen, että hoitoon on hyvin vakeata päästä. Eräs äiti kertoo kokemuksenaan, että akuutissa kriisissä jono hoitoon on puolen vuoden mittainen. Ja jos lapsi sattuu vielä puolen vuoden päässä olemaan hengissä, keskusteluapua on tarjolla parin kolmen viikon välein. Poliklinikan työtilanteen vuoksi resurssit eivät riitä vaikka henkilökunnalla kuinka olisi halua auttaa.

Suomessa on ollut voimassa lasten psykiatrisen hoidon hoitotakuu vuodesta 2001. Tästä huolimatta palvelujen saatavuudessa on huomattavia ongelmia. Kunnilla ei ole resursseja kyseiseen tarkoitukseen. Resurssien puutteista johtuen lukuisat psyykkisesti oireilevat lapset jäävät vaille tarvitsemaansa hoitoa tai saavat sitä tuskastuttavan odotuksen jälkeen.

Kunnat valittavat resurssipulaa. Olisiko kuitenkin kyse priorisoinnista? Eikö ole niin, että lasten ongelmien hoitaminen oikeaan aikaan on kuin panisi rahaa pankkiin? Ajoissa hoidettu sairaus säästää tulevaisuudessa veromarkkoja. Huonosti hoidettu lapsi puolestaan maksaa myöhemmin yhteiskunnalle kohtuuttomasti.

Lähetän tämän vetoomukseni kunnallisille päättäjille minuun yhteyttä ottaneiden vanhempien puolesta. Hätäapua on saatava pikaisesti ja pysyviä rakenteellisia muutoksia nopealla aikataululla.

Posted in Heikan kirjoituksia | |
No Responses to ' LASTEN JA NUORTEN PSYKIATRISET PALVELUT TUKOSSA '

Subscribe to comments with RSS

1.
Irmeli Salo said,
Your comment is awaiting moderation.

on June 9th, 2008 at 7:35 pm

Onhan sitä jotain apua tarjolla: http://www.uskontojenuhrientuki.fi/

Miten piispa itse on käyttänyt valtaansa estääkseen viattomien lasten manipuloinnin ja tai tukeakseen YK:n lasten oikeuksien julistusta?

Olisko moraalinen vaatimus jättää lapset rauhaan liikaa pyydetty?

Vai jyrääkö tyypillinen krisselimoraali jossa 16 vuotias on oikeutettu äänestämään taikauskoisen lahkon vaaleissa mutta ei saa siitä erota?

Kuunteleeko ev-lut lahkon piispa viattomien lasten hätähuutoja?